Handleiding


Het spel gaat eigenlijk net zo als een normaal memory-spel. Draai telkens twee kaartjes om door erop te klikken. Zij laten de woordbetekening zien op de tijd, die je met de muis daarover staat (mouseover) Je probeert het tegenkaartje te vinden. De kaartjes blijven staan als ze in dezelfde stijl zijn getekend en de woorden die erop staan op de een of andere manier omgedraaid zijn. Als de twee kaartjes die je aanklikt niet bij elkaar passen, draaien ze automatisch weer om. Je klikt dan weer een ander tweetal aan en zo door tot alle kaartjes omgedraaid zijn.

 

 

Net als bij het gewone geheugenspel bestaat het spel uit kaartjes waarop paarsgewijs tekeningen zijn afgebeeld. Het verschil is dat de tekeningen niet precies hetzelfde zijn, maar op elkaar lijken doordat ze dezelfde stijl hebben. Bovendien beelden ze twee woorden uit die bij elkaar horen doordat beginletters omgewisseld zijn. Bijvoorbeeld: ‘onderwijs’ en ‘wonderijs’. De relatie tussen die paren kan verrassing schelen. Twee woorden staan bijv. voor de twee helften van een tekening. Misschien komt ook een vogeltje daarbij ;-) ...

 

 

Dit spelprogramma kan op iedere browser werken, als je javascript hebd geactiveerd. Misschien moet je Internet Explorer op 75 % zoomen.Het is leuk om te spelen op een tablet computer maar het kan op ieder computerscherm als het is niet te klein is. Het idee voor dit spelletje is ontstaan in een Nederlandse taalcursus met Hein Vruggink, die me veel heeft gehulpen. Hartelijk bedankt, Hein! Dank ook aan mijn vriend Paul voor zijn javascript voor de e-versie van dit spel.

 

 

De scoretelling werkt nog niet, dus als je er een wedstrijdje van maakt moet je zelf bijhouden hoeveel pogingen je doen in hoeveel tijd.

Behalve wonderlijke “wetenschapen” en een “wilde scherts“ was ik ijverig de juiste Nederlandse spelling te houden zodat je zult dat speltje in school en edutainment kunnen inzetten.

Misschien je mis nog wat, bijv. mogelijkheden voor individueele instellingen. Of je heefd ideen voor nieuwe plaatjes. Dan zal ik blij zijn voor je mailtje.

 

 

Volker

 Hier de woordenlijst

1 onderwijs - wonderijs
2 lichtrood - richtlood
3 plaskant - kasplant
4 draagvlak - draakvlag
5 bronnezand - zonnebrand
6 hele goeden - gele hoeden
7 lof kiezen - liefkozen
8 dijk koor - kijk door
9 flessenlikker – lessenflikker
10 taal mijden - maaltijden
11 echt spook - specht ook
12 zusje - Jezus
13 heter boren - beter horen
14 geitenfeest – feitengeest
15 foliant - olifant
16 heks in een sok - seks in een hok
17 zaak, dringend - draak zingend
18 lipkekker – kiplekker
19 vossenbeen – bossenveen
20 geldschieter – scheldgieter
21 haarkleden – klaarheden
22 wijn laden – lijnwaden
23 model - de mol
24 geel spoed - speelgoed
25 krantenklacht - klantenkracht
26 stapkok - kapstok
27 randtekening - tandrekening
28 aai dromen - omdraaien
29 pijl maal -mijl paal
30 draken zaaien -zaken draaien
31 Lacoste allergie -Lactose allergie
32 schattenwijfje – wattenschijfje
33 schetenwapen – wetenschapen
34 koeken bakken - boeken kakken
35 scherts wilder - weert schilders
36 hier balen - bier halen
37 muis kraken - kruis maken
38 vergelijk appelen en peren – babbelen en eren
39 kaaspracht – paaskracht
40 opdracht - 8 drop
41 de zachte draak - de drachte zaak
42 wal keert schip – kip scheert wal
43 schapen en geiten – gapen en schijten

spelen

impressum